Højbed hvilket et skal vælges

Hvilket højbed skal jeg vælge

Der er flere ting du skal tage stilling til før det kan besvares.

Det første du skal overveje er og det skal være:

Højbed hvordan

 

Et højbed er i bund og grund et plantebed der er hævet over jorden, og derfor skaber sine egne regler for hvornår sæsonen starter og slutter, hvad der er muligt at plante deri men også hvordan jorden skal dyrkes og plejes. AmorDesign.dk har skabt højbede og plantebede der gør det endnu nemmere for dig at passe dem og jorden deri.

Højbedet er bedet du kan placere i haven, uanset om den er dækket af fliseterrasse eller den emmer store grønne områder med græs i lange baner. Hvis du ønsker et højbed uden bund placeres det på den direkte jord, hvor rammen udenom holder jorden på plads. Omkring rammen kan der være grønt græs eller en mere fast flade som fliser eller træ, der gør det optimalt at gå rundt om og pleje bedet.

Se alle bede uden bund

 

Højbede med bund

Hos AmorDesign.dk kan du samtidig finde højbede med bund, så du kan have den simple plantekasse stående direkte på fliser eller træ, uden der skal arbejdes på den naturlige jord. Bedet kan også gives et mere luftigt look, med et par små ben der netop løfter bedet op fra jorden og skaber et luftigt udtryk. Samtidig kan du også finde bedene med hjul så du kan flytte dem rundt og placere det hvor du vil. Her kan du for eksempel bruge bedet som en naturlige og levende skillevæg der giver læ for vinden eller skygge mod solen, med de højere voksende planter. Det kan også fås med hærdet glas så du bevare udsynet og virker som et mobilt læhegn.

Netop fordi højbedet ikke nødvendigvis behøver at have noget med selve den naturlige jord at gøre, kan du derfor forbedre den, og pleje den så den bliver optimal for den plantevækst du ønsker i dit bed. Denne justering kan gøres på flere forskellige måder, men en både effektiv og simpel måde er ved at tilføre organisk materiale som kompost. Dog skal du huske at grave jorden igennem, så de naturlige mineraler stadig kan trækkes op gennem den ekstra tilføjede jord. Hvis du ikke graver jorden op før, kan den være meget tung og leret og derfor være svær for planterne at trænge igennem.

Højbed som køkkenhave, bed til krydderurter

Blomsterkumme på ben

Dit højbed er muligheden for at have en lille køkkenhave eller bed, som er både nemmere at holde og pleje. Bedet er allerede løftet op fra jorden, så arbejdshøjden er blevet langt bedre end hvis du skulle ligge nede på alle fire og nusse om jorden. Med samme tanke som på højden, er resten af kassens dimensioner også vigtige. Det enkelte bed må ikke være meget mere end 1 meter på mindst én af siderne, da du skal kunne nå al jorden uden at det bliver nødvendigt at kravle op i bedet. Når du undgår færdsel på jorden, sikre du den gode, løse jordstruktur og du slipper for at skulle grave jorden igennem igen.

Da højbedet netop skaber et væld af optimale betingelser for at dyrke jorden, er det dejligt nemt at vedligeholde. Da du både har muligheden for at dyrke jorden noget tættere, skaber det naturligvis mindre plads til ukrudt, og derfor mindre der skal fjernes og plejes. Den lille mængde ukrudt der alligevel vil dukke op, bliver dog nemmere og mere overskueligt at luge, da det er i så afgrænset et område med en bedre arbejdshøjde.

 

Højbed ingen vedligeholdelse og meget lidt eller ingen vanding.

Nu ligger vi netop så stor vægt på den minimale vedligeholdelse af jorden, men også selve højbedet og dets rammer er også vedligeholdelsesfrie, da det er fremstillet i galvaniseret stål. Varmgalvanisering er en kemisk proces der udføres på stålet, hvor der skabes en reaktion mellem metallet og flydende zink. Når stålet dyppes i det smeltede zink med en temperatur på 460 grader, starter zinken med at ruste, hvor zinkoxiderne herefter beskytter stålet mod fremmede elementer, som blandt andet kan få det til at ruste. Desuden er det galvaniseret stål også meget modstandsdygtigt og har en utrolig lang holdbarhed, samtidig med at være god til at modstå et pres mod både skrammer og mærker for slag.

Desuden er højbedene lavet med en selvvandende bund, den består af en kapilærkasse med en dækplade over til at adskille jorden, hvilket betyder at det ikke er nødvendigt at vande bedene mere end en gang om ugen, i perioder uden regn. Bunden indeholder vand i et depot under jorden så planterne kun får tildelt den mængde vand de har behov for.